احمد توکلی در نامهای به رئیس جمهور نوشت: مگر امتیاز ویژه غیر از رانت است که در ماده ۵۲ مذکور ممنوع شده است؟ یا اگر دولتیها امر ممنوعی را مرتکب شوند تخلف نکردهاند؟ اساسا تا دادستان احراز تخلف نکند تعلیق چه معنا دارد؟
به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، احمد توکلی در نامه ای به حسن روحانی رئیس جمهور نوشت: گر امتیاز ویژه غیر از رانت است که در ماده 52 مذکور ممنوع شده است؟ یا اگر دولتیها امر ممنوعی را مرتکب شوند تخلف نکرده اند؟ اساسا تا دادستان احراز تخلف نکند تعلیق چه معنا دارد؟ تا پیش از اعلام نظر دادستان دیوان اگر مردد بودند حالا دیگر با مدعی طرف نیستند بلکه با مقام قضایی طرفند...
متن کامل نامه احمد توکلی به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر ارجمند جناب آقای دکتر روحانی
رئیس جمهور محترم
سلام علیکم، از خداوند میخواهم طاعات و خدمات شما را به احسن وجه بپذیرد.
در تاریخ 03/08/1392 طی نامه ای به استحضار شما رساندم که در حالیکه ده ها کشتی حامل کالای اساسی برای مدت های مدیدی که گاه به ده ماه می رسید، در بندر معطل تخصیص ارز بوده اند و اگر ارزی تخصیص می یافت از چین با هزینه بالای انتقال و زمان حدود یکماه و بیشتر بود، به تاجری که سهم اصلی را در بازار خوراک دام و طیور داشت، به طور استثنایی از ترکیه ارز سهل الوصول و بسیار کم هزینه تر اختصاص یافت. در همین یک امتیاز حدود 50 میلیارد تومان رانت نصیب آن تاجرخاص گردید. درحالی به سه کشتی مربوط به وی این امتیاز داده شد که حتی یک کشتی از 14 کشتی تجار دیگر بخش خصوصی با بار یکسان و معطل در بندر، مشمول این مرحمت نشد.
درتاریخ 19/09/92 در نامه بعدی به جنابعالی خبر دادم که با همان تاجر تفاهم نامه ای امضاء شده است که بر اساس آن وی به طور استثنایی امکان تخلیه، ترخیص، عرضه و فروش را پیش از تخصیص ارز پیدا می کند و هشدار دادم این استثناء غیرقانونی است و قدرت انحصاری وی را بالا می برد و این در بازار کالاهای اساسی خطرناکتر از سایر بازارها است. انتظارم از جنابعالی برخورد سریع با مسأله بود که متاسفانه برآورده نشد. قریب دو ماه و نیم، بیش از ده مکاتبه و مذاکره با مقامات ذیربط دولت داشتم. وقتی دیدم اصرار بر حفظ امتیاز برای همان فرد وجود دارد موضوع را به رئیس و نمایندگان محترم مجلس گزارش کردم.
حرف من دو چیز بیشتر نبود: در باره رانت اول مابه التفاوت را از وی مطالبه کنید و در باره دومی، چون آنچه در تفاهم نامه کذایی آمده، امر معقول و مفید به حال کشور، تاجر، تولیدکننده و مردم است آن را تعمیم دهید تا از حالت امتیاز ویژه و رانت اعطایی خارج شود و قانون هم نقض نگردد. این تفاهم نامه به طور سرانگشتی بین 350-400 میلیارد تومان از طریق حذف جریمه تأخیر تخلیه، ندادن هزینه انبارداری و بازدهی گردش سرمایه، رانت برای آن تاجرخاص فراهم می ساخت. این غیر از رانت پنهان حاصل از انحصار است. من حیران بودم که در برابر آن همه سند و مدرک چرا برای اصلاح رانت بخشی کاری نمی کنند، درحالی که دو ماه و نیم بعد از اولین نامه بنده به جنابعالی و طفره رفتن مسئولان ذیربط، وقتی گزارش بنده رسانه ای شد، معاون اول محترم مؤکدا دستور تعمیم آن تفاهم نامه را داد تا رانت اعطایی لااقل از آن پس عمومی شود، باز هم در عمل زیر بار نرفتند بلکه سه چهار ماه بعد از رانت بخشی به تاجرخاص، تحت فشار، شکل کم خاصیت تری را برای دیگران اعمال کردند! واقعا شگفت آور است که چرا در دولتی که رئیس جمهور آن همه به مبارزه با رانت خواری اهتمام نشان می دهد، از چنین مصداق روشنی آن هم در بازار کالای اساسی که به قوت مردم و امنیت غذایی کشور مربوط است، چشم-پوشی می شود.
به ناچار بر اساس اختیار قانونی مذکور در بند 3 ماده 221 قانون آئین نامه داخلی مجلس رسیدگی را به دیوان محاسبات ارجاع دادم. گزارش حسابرسان و کارشناسان دیوان علاوه بر تأیید کامل دعاوی بنده، اطلاعات بیشتری هم پیرامون موضوع ارائه دادند. از جمله این که تفاهمنامه با دو برابرکردن سهم این تاجرخاص از بازار، بر قدرت انحصاری وی افزوده است یا این که قیمت واردات تاجرخاص در سال 92 از میانگین قیمت واردات سایر تجار در کنجاله، ذرت و جو به ترتیب 9، 11و 14 درصد بیشتر بوده است. یعنی با همین نسبت ها یوروی 3500 تومانی بیش از دیگران می گرفته است.
اگر همین رانت را برای 650 میلیون حساب کنیم، 70 میلیون یورو اضافه گرفته که مابه التفاوت یورو 3500 مبادله ای با 4250 آزاد، از 50 میلیارد تومان بالا می زند. سرانجام دادستان دیوان محاسبات اعطای امتیاز ویژه و نقض ماده 52 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 را تأیید کرد. به سود رانتی وی نیز چنین اشاره کرده است: "برای واردکننده از حیث ترخیص زودهنگام و عدم پرداخت دموراژ، فرجه و مهلت حاصله در پرداخت معادل ریالی 650 میلیون یورو به مدت حداقل 4 ماه و ترخیص کالا قبل از پرداخت معادل ریالی آن ، کاهش هزینه انتقال ارز، حذف هزینه معطلی سرمایه و تسلط بر بازار و تعلق سهم بیشتری از بازار، منافع قابل توجهی بدنبال داشته است" ولی چون تشخیص شان عدم زیان به بیت المال شد، به تذکر و تعلیق یکساله بسنده کرد.
پس از اعلام نظر دادستان، دو عضو کابینه روز چهارشنبه 1/5/93 بعد از جلسه دولت در این باره، سخنان خلاف واقع و نسنجیده ای ابراز کردند.
جناب آقای رئیس جمهور!
جنابعالی حقوقدان هستید و معنای الفاظ به کارگرفته شده در حکم دیوان محاسبات بر شما روشن است. بعید است آن دو عضو کابینه معنای تخلف، تذکر و تعلیق را ندانند. وقتی قاضی با قبول اسناد کارشناسان و پس از استماع دفاع وزیر و رئیس کل بانک مرکزی اعلام نتیجه می کند که: " انعقاد تفاهمنامه موصوف . . . خارج از رویه مورد عمل و از مصادیق امتیاز ویژه (موضوع ماه 52 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی) محسوب میگردد" مگر امتیاز ویژه غیر از رانت است که در ماده 52 مذکور ممنوع شده است؟ یا اگر دولتی ها امر ممنوعی را مرتکب شوند تخلف نکرده اند؟ اساسا تا دادستان احراز تخلف نکند تعلیق چه معنا دارد؟ تا پیش از اعلام نظر دادستان دیوان اگر مردد بودند حالا دیگر با مدعی طرف نیستند بلکه با مقام قضایی طرفند، اینجا لااقل باید خاضع باشند. مع الاسف یکی از آقایان مدعی میشود: "دیوان محاسبات یک بررسی عمومی و خارج از مسئولیت انجام داده است" و عضو محترم دیگر گفته است: "هیچ رانت و تخلف و جرمی واقع نشده . . . بنابراین قرار موقوفی تعقیب صادر شده است."! از کجای اظهار نظر دادستان موقوفی تعقیب درآمده است معلوم نیست.
یکی از آقایان مدعی شده که در زمان امضای تفاهمنامه "انبارهای کشور تهی بوده و در بدترین شرایط ذخیرهسازی" بودیم . دیگری امضای تفاهم نامه را ناشی از ضرورت پرکردن انبارها، خوانده، در حالی که جنابعالی در گزارش صد روزه خود به مردم در 6/9/92 که فقط چند روز از امضای تفاهمنامه کذایی و پیش از اجرایی شدنش بود، فرمودید: "امروز هم الحمدالله در همه کالاهای اساسی، انبارهای ما به اندازه کافی پر است و مشکل نداریم". و از این دقیق تر نامه شماره 1/92/154827 مورخ 12/8/92 گمرک جمهوری اسلامی ایران که 17 روز پیش از امضای تفاهم نامه، به وزیر امور اقتصادی و دارایی می نویسد:
"بیش از 1 میلیون و 150 هزار تن انواع کالاهای اساسی متعلق به 30 شرکت در انبارهای گمرک رسوب کرده و ضروری است هرچه سریع تر ترخیص گردد"
باز هم میتوانند برای دفاع از رانتخواری تهی بودن انبارها را بهانه کنند؟
آقای رئیس جمهور!
بعد از آن اصرار تعجب آمیز در حل نکردن مشکل و تحمیل این همه هزینه بر کشور، و بعد از اثبات رانتی بودن آن اقدانات نزد دادستان، این همه اصرار در دفاع از رانت بخشی و رانت خواری در باره دولت شائبه ایجاد می کند. آنوقت اگر یکی از شعارهای صحیح دولت مثل شعار مبارزه با فساد و رانت خواری مخدوش شود، بقیه نیز زیر سئوال می رود. و این خسارت سنگینی است.. درشگفتم چرا در همان روزهای اول که می شد بدون هیچ هزینه ای گره را با دست واکرد، مسئولان بر حرف غلط ایستادگی کردند؟ آن ها می توانستند خیرخواهی بنده را که کاملا غیررسانه ای انجام می گردید بپذیرند تا قانون شکسته نشود، ثروت رانتی برای فرد خاصی فراهم نگردد و قدرت بازاری او، به زیان امنیت غذایی مردم، اخلال در رقابت و خطر اعمال قیمت تهاجمی علیه کشاورزان بیچاره، افزایش نیابد و اعتماد مردم به دولت آسیب نبیند.
به هر حال من به توصیه رسول گرامی عمل می کنم که فرمودند انصر اخاک ظالما او مظلوما عرض کردند مظلوم باشد تکلیف در نصرت معلوم است، ظالم بود چه کنیم؟ پاسخ این بود که از ظلم بازش دارید. در جایگاه نمایندگی نیز رائد هستیم و امیر مؤ منان فرمودند: "الرائد لایکذب اهله، کسی که پیشاپیش کاروان می رود تا جای مناسب بارانداز و اطراق را معلوم کند، به کاروانیان خویش دروغ نمی گوید."
امیدوارم در آینده شاهد حق پذیری بیشتری در دولت باشیم.
یادش بخیر
همین دکتر توکلی وقتی از دولت نهم و دهم انتقاد می کرد جفدر عزیز بود و به حق می نوشت
و چقدر انتقادهای ایشان در رسانه ها منعکس می شد
اما حالا ....
ما نفهمیدیم تفاوت حقوق دان ها مثلا با سرهنگ ها چیست؟
ما نفهیمدیم خزانه خالی و انبارهای خالی چی شد؟
و نفهیمدیم اعتدال و حق انتقاد و ایده ورزی نخبگان در تحول اقتصادی و قانونگرایی و قانون ناگریزی و مردم حق دارند بدانند چی شد
ظاهرا آن مرد که رفت همه چیز را هم با خودش برد
حامد
شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۳
این ها که شما نوشته اید تنها رویای شیرین است.که متاسفانه در هیچ دولتی به طورکامل اجرا یی نشده
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
همین دکتر توکلی وقتی از دولت نهم و دهم انتقاد می کرد جفدر عزیز بود و به حق می نوشت
و چقدر انتقادهای ایشان در رسانه ها منعکس می شد
اما حالا ....
ما نفهمیدیم تفاوت حقوق دان ها مثلا با سرهنگ ها چیست؟
ما نفهیمدیم خزانه خالی و انبارهای خالی چی شد؟
و نفهیمدیم اعتدال و حق انتقاد و ایده ورزی نخبگان در تحول اقتصادی و قانونگرایی و قانون ناگریزی و مردم حق دارند بدانند چی شد
ظاهرا آن مرد که رفت همه چیز را هم با خودش برد